Wat is Ajax?
Home

Wat is Ajax?

Wat is Ajax?

Asynchronous JavaScript and XML (AJAX) is geen zelfstandige technologie, maar verwijst naar een aantal bestaande technologieën die samen gebruikt kunnen worden, waaronder HTML of XHTML, Cascading Style Sheets, JavaScript, The Document Object Model, XML, XSLT, en het XMLHttpRequest object.

Beschrijving

Met die 'gelaagde' aanpak kunnen snelle, interactieve en onderhoudbare webtoepassingen gemaakt worden.. Ajax maakt webpagina's dynamischer door achter de schermen informatie met de server uit te wisselen.

  1. Asynchronous wil zeggen dat bepaalde gegevens in webpagina geladen kunnen worden met behulp van een XMLHttpRequest-object zonder dat de hele pagina opnieuw in de browser geladen moet worden. Wanneer je een request zendt, moet je wachten tot het resultaat komt, maar ondertussen kan je verder doen wat je wil. De response komt niet onmiddellijk, en dus gebruik je een functie die op het resultaat wacht achter de schermen en pas reageert als dit binnen is.
  2. Javascript wordt aan de klantzijde gebruikt om het request naar de server te sturen en om het teruggestuurde resultaat op de webpagina te verwerken.
  3. XML is het formaat waarin de gegevens bij voorkeur van de server teruggestuurd worden. Maar dat kunnen ook gewone tekstgegevens zijn.

Het XMLHttpRequest object is uitgevonden door Microsoft. Sinds Internet Explorer 5.0 kan het gebruikt worden als een ActiveX-object, bruikbaar in JavaScript, VBScript en andere scripttalen ondersteund door de browser. Mozilla implementeerde een soortgelijke versie in Mozilla 1.0. Apple volgde later met Safari 1.2 en Opera Software met Opera 8.0.

The conventional model for a Web Application versus an application using Ajax
The conventional model for a Web Application versus an application using Ajax
Bron: Ajax (programming), Wikipedia

Bronnen

Algemeen

Beveiligingstechnieken:

DOM en Javascript

Kritieken en commentaar

JI
2016-10-17 11:57:06