Natuurlijke flow van een pagina
Home

Natuurlijke flow van een pagina

Natuurlijke flow van een pagina

De natuurlijke flow van een web pagina is de manier waarop html elementen op de webpagina in de volgorde dat ze in het HTML blok staan.

Natuurlijke flow

Met de natuurlijke flow van een web pagina bedoelen we de manier waarop een pagina weergegeven wordt wanneer je helemaal niets anders doet dan een aantal elementen onder elkaar in het html element plaatst. Dus zonder de toevoeging van CSS waarmee je de natuurlijke flow kan wijzigen. Normaal gesproken wil je met behulp van css een aantal zaken beinvloeden:


Je gaat m.a.w. aan de natuurlijke flow van de pagina sleutelen.

Het is belangrijk dat je begrijpt van de natuurlijk flow precies betekent. Indien je niet begrijpt hoe elementen op 'natuurlijke' wijze, zonder tussenkomst van CSS, weergegeven worden, is het onmogelijk in te zien hoe je die volgorde met CSS kan wijzigen.

Als voorbeeld van natuurlijke flow bekijken we nog eens de oefening Secondaire navigatie:

Geforceerde flow

Je kunt via CSS op een groot aantal manieren de natuurlijke flow van een pagina beïnvloeden en wijzigen (zie CSS Lay-out).

Het is goed jezelf te realiseren dat er zoiets is als de natuurlijke flow van een pagina: de opbouw die een pagina heeft wanneer jij er niets aan verandert. En dit moet je vertrekpunt zijn. Je pagina moet vanaf het begin, ook zonder de lay-out, gestructureerd zijn. En dat is anders dan bijvoorbeeld in XAML of Windowsformulieren waarbij je alle elementen op de pagina expliciet moet positioneren. In plaats daarvan geeft de browser de inhoud direct leesbaar weer, zonder dat je expliciet de positie van de elementen moet opgeven.

Als de CSS niet kan worden geladen, kan de gebruiker de inhoud nog steeds lezen. Gebruikers, die geen gebruik maken van CSS, bijvoorbeeld iemand die een schermlezer gebruikt, krijgt de inhoud van de webpagina in de volgorde waarin ze in het document staan. Als de inhoud in de volgorde staat die een gebruiker verwacht, moet je de lay-out niet grondig wijzigen om de elementen op de juiste plaats te krijgen. Met de nieuwere lay-outmethoden zal je verbaasd zijn hoe weinig je moet doen.

Voordat je aan lay-out denkt, moet je nadenken over de documentstructuur en de volgorde waarin je wilt dat je inhoud vanaf de bovenkant van het document tot onderaan moet worden gelezen, m.a.w. de natuurlijke flow of volgorde van het document.

JI
2019-01-29 20:13:59